Motivational Monday - Kevin Webber

Motivational Monday - Kevin Webber

Kevin Webber werd in 2014 gediagnosticeerd met terminale prostaatkanker en kreeg nog maar twee jaar te leven. 7 jaar vooruit gespoeld naar 2021 en deze onverschrokken 55-jarige blijft zijn artsen verbazen.

Sinds de diagnose heeft Kevin meer dan 50 marathons en ultra evenementen op de teller, waaronder vier opeenvolgende voltooiingen van de meedogenloze Marathon des Sables in de Sahara. De getrouwde vader van drie die nog steeds zware medicijnen slikt, heeft ook geracet in Cambodja, Jordanië, Albanië en hij trok een slee over bevroren land in de 6633 Arctic Ultra. Dit jaar zou zijn vijfde Marathon des Sables zijn geweest en zou hem ook de enige persoon hebben gemaakt die het evenement zo vaak met stadium 4 kanker heeft gelopen. Maar de pandemie dwong de race uit te stellen.

In plaats daarvan besloot Kevin de race te kopiëren door de afstand van 225 km in zijn achtertuin en rond zijn huis in Epsom, Engeland te rennen. Dat betekende een ongelooflijke 2.700 ronden die hij tijdens de lockdown in zeven dagen aflegde.
 
 
Kevin, die voor het eerst begon met hardlopen toen hij begin twintig was, zei: "Ik vreesde dat mijn leven al voorbij was toen ik voor het eerst de ongeneeslijke diagnose kreeg en te horen kreeg dat ik nog twee jaar had. Mijn bloedtestscore was 342 geweest. Alles hoger dan een score van 3 of 4 op mijn leeftijd zou mogelijke prostaatkanker hebben betekend. Mijn vader, die 87 werd, had geneesbare prostaatkanker en op het hoogtepunt was zijn score 12. Na de eerste chemosessie ging ik naar bed met de gedachte dat dit het begin van het einde was. De volgende ochtend veranderde echter alles. Ik werd wakker met een rotgevoel, maar besloot in de regen te gaan hardlopen. Mijn vrouw keek me vol afschuw aan en probeerde me dat uit mijn hoofd te praten. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het gemakkelijk was, maar ik slaagde erin een uitdagende 5km te hardlopen. Ik kwam uitgeput en ziek thuis, maar tegelijkertijd opgetogen. Vervolgens voltooide ik de marathons van Brighton en Londen in week 13 en 15 van de chemo. Het waren mijn langzaamste tijden ooit, maar ik deed het. Daarna begon ik een bucketlist met races samen te stellen. Artsen hebben me dit vele malen afgeraden en mijn gezond verstand in twijfel getrokken. Maar zoals ik ze vertelde: zelfs als ik van binnen sterf, wil ik aan de buitenkant nog steeds proberen te leven. Ik weet hoe kostbaar elke dag is en ik wil elke dag ten volste beleven. Zowel mijn oncoloog als ik geloven dat mijn hardlopen me helpt om in leven te blijven, dus ik zal het blijven doen zolang ik kan.

In totaal heeft Kevin de afgelopen zes jaar ongeveer 16.000 km gelopen, terwijl hij ook lichte werkzaamheden deed voor NatWest, de bank waar hij al ruim 30 jaar in dienst is. Afgelopen oktober stelde hij zichzelf een nieuwe uitdaging, om elke dag 32 km te rennen. Dit om het bewustzijn van de statistieken te vergroten die laten zien dat gemiddeld 32 mannen per dag sterven in Engeland als gevolg van prostaatkanker. 
 
De inspirerende hardloper: “De bijwerkingen van mijn behandeling stapelen zich geleidelijk op, vermoeidheid, misselijkheid, opvliegers, gezwellen, ernstige gewrichtspijn en spierafbraak zijn de belangrijkste. Ik slaap zelden meer dan vier uur per nacht vanwege de medicijnen, maar ik denk dat dat me gewoon meer wakkere uren geeft om te rennen of mijn runs te plannen!

“We hebben allemaal twee levens. De tweede begint wanneer je je realiseert dat je er maar één hebt. Ga eropuit, droom groots en maak er het beste van. Ik weet dat ik dat zal blijven doen."

Kevin heeft via verschillende online kanalen meer dan € 200.000,- ingezameld voor het goede doel sinds zijn diagnose en ontving onlangs de British Empire Medal op de erelijst van de Koningin voor zijn verdiensten voor Prostate Cancer UK.