Tips & Tricks - Mentale Tips voor Ultrarunning

  • Geplaatst op
  • Door 365 Sports
  • Geplaatst in Tips & Tricks
Tips & Tricks - Mentale Tips voor Ultrarunning

In deze blog over mentale tips voor ultrarunning geeft Damian Hall advies om niet de moed te verliezen tijdens een ultra.

Damian Hall is een ultraloper, die al meedeed aan meer dan 40 ultramarathons en al verschillende records wist te verbreken op de lange afstanden. Daarnaast is hij hardloopcoach, journalist, auteur, spreker en vader. Sinds 2012 loopt hij ultramarathons, waaronder 2x de Spine Race, 4x de UTMB, 3 klassiekers in Groot-Brittanië (Bob Graham, Ramsay Round en Paddy Buckley) en 3 FKT's.

 

 

Misschien is je mentale kracht wel belangrijker dan spierkracht tijdens een ultramarathon. Damian gelooft niet in de 'Die before DNF' mentaliteit. Ik ken mensen ultra's zien uitlopen met fysieke issues, waar ze jaren last van hielden. Er is geen schaamte voor een DNF. Zorg er wel voor dat er een reden is waar je jarenlang blij mee bent.

 

In dit artikel deelt hij zijn tips & tricks om een ultramarathon uit te lopen.

 

Maak jezelf bang

Doe dingen waar je bang van wordt. Zorg dat je races doet die voor jou belangrijk zijn. De races waar je lang naartoe werkt en waar je tegenop ziet. Als je hiervoor veel tijd in (mentale) training investeert, is de kans groter dat je hem uitloopt.

 

Bereid jezelf mentaal voor

Ultrarunning is voor 90% mentaal, maar hoeveel mentale training doe je eigenlijk? Vaak train je jezelf ook mentaal door je trainingen, intervallen en lange duurlopen. Probeer af en toe net wat langer vol te houden, om jezelf te bewijzen dat je mentaal sterk bent. Zorg dat je op de wedstrijddag mentaal topfit bent. Dit kan betekenen dat je vooraf al je problemen op het werk of relatieproblemen moet oplossen. Het laatste wat je wilt, is met stress aan de start staan van je ultra. Bekijk hier alle tips van Inov-8 voor mentale gezondheid.

 

Geen grote verwachtingen

Ambities kunnen averechts werken als je er niet flexibel mee om kunt gaan. Het is niet altijd makkelijk om jezelf aan te passen aan de race. Wanneer je heel graag in de top-10 wilt eindigen, maar het lukt nite op de dag zelf, stel je verwachtingen dan bij. Concentreer je liever op het heden en geniet van de omgeving en de mooie afstanden.

 

Ken je 'Why'

Waarom doe je deze race? Wat wil je eruit halen? Het klinkt zweverig, maar het is fijn om iets in je achterhoofd te hebben, waardoor je net wat langer kunt volhouden. Denk bijvoorbeeld aan je kinderen, een goede vriend(in) of zamel geld in voor een goed doel. Bekijk hier alle tips om je 'why' te vinden.

 

 

Wees klaar om te lijden

Zelfs al ben je zo goed voorbereid, een ultramarathon wordt zwaar. Onthoud dat je geld hebt betaald om mee te doen en dat je het voor jezelf doet. Lange afstanden lopen kan soms rare dingen met je doen en soms voelt het als een fantasiewereld. Wees dan een superheld.

 

Focus je op de goede dingen

Als het mis begint te gaan, blijf je dan focussen op de goede dingen. Heb je de verkeerde schoenen gekozen, ben je uit koers of smaken de gels bij de controleposten nergens naar. Blijf je dan richten op de goede dingen. Het weer is perfect, het landschap schitterend. Niet alles zal lopen zoals gepland, maar de beste ultralopers zijn probleemoplossers en flexibel. Met deze schoenkeuze, krijg je in ieder geval geen spijt van je schoenkeuze tijdens je ultra.

 

Denk sociaal

Wil je stoppen? Hoe ga je dit dan uitleggen aan je fans of familie? Je moet wel een hele goede reden hebben om al je trainingsuren te kunnen verantwoorden. Begin alvast met het opstellen van je bericht dat je aan je fans en familie schrijft nadat je bent gestopt. Lukt dit niet? Loop dan rustig door.

 

Wees aardig voor jezelf

Het kan zwaar worden en en misschien allemaal wat teveel tijdens je ultra. Wees aardig voor jezelf en geef jezelf een korte pauze. Je doet het prima.

 

Splits het op

Benader een ultramarathon door de afstand op te splitsen in hapklare brokken. Van controlepunt tot controlepunt of van kilometer tot kilometer. Het werkt echt. Vergeet ook niet dat het nooit altijd alleen maar zwaarder wordt.

 

Glimlach

Glimlach naar andere lopers, bedankt vrijwilligers, geef kinderen een high five. Dit is een echte prestatieverbeteraar. Je doet tenslotte mee aan een ultra, omdat je het leuk vindt.

 

 

Lees hier de hele blog in het Engels.