Comitted Athlete - Gerard Schuurmans

Comitted Athlete - Gerard Schuurmans

De bekende sporters krijgen al voldoende aandacht. Daarom interviewen we in de Committed Athlete een gepassioneerde sporter. Hierin laten we elke maand zien hoe het leven van de 'normale' fanatieke sporter eruit ziet. In deze editie zoomen we in op het sportleven van Gerard Schuurmans.

Naam
Gerard Schuurmans

 

Leeftijd
51 jaar

 

Sport
Hardlopen, Trailrunning, Krachttraining

 

Werk
Als Majoor bij P&O van de Koninklijke Landmacht

 

"Voorheen ging het om prestaties en snelle tijden en dit heb ik door het trailrunnen wel afgeleerd. Geniet van de omgeving en wees er bewust van waar je loopt."

 

 

Wanneer en waarom ben je begonnen met sporten?

Ik ben begonnen met sporten voor de keuring bij de Landmacht, waarvoor je over fysieke fitheid moest beschikken. Daarna ben ik altijd blijven sporten. Ik heb verschillende sporten uitgeprobeerd, zoals mountainbiken en wielrennen, maar ik ben altijd wel blijven hardlopen.

Ik heb nog een periode een eigen bootcampbedrijf gehad. Dit begon als een grap met een training voor een aantal kinderen. De ouders wilden ook wel zo’n training en een aantal maanden later had ik een eigen bedrijfje en ben ik gecertificeerd bootcamptrainer geworden. Na drie jaar was dit niet meer te combineren met mijn eigen werk. Anderhalf jaar geleden heb ik ook mijn licentie voor trailrunning instructeur gehaald. Hopelijk lukt het met deze licentie om wat meer te gaan doen met trailrunning binnen defensie.

Normaal bestaat mijn trainingsweek uit vier keer per week hardlopen. Het liefst in de ochtend. Nu lukt dit goed, omdat je je eigen dag kun indelen. De langere afstanden loop ik in het weekend. Dan ga ik er op tijd uit en ben ik de hele zaterdagochtend weg. Meestal doe ik één keer in de week iets aan krachttraining met mijn eigen lichaamsgewicht. Daarnaast wandel ik dagelijks veel met de hond.

In 2011 werd ik door collega’s uitgedaagd om de Vierdaagse te lopen. Daarna ik heb ik nog een aantal jaren lange afstanden gewandeld zoals de Kennedy marsen. Hiermee heb ik veel duurvermogen gecreëerd.

 

Hoe motiveer je jezelf voor een training?

Daar is heel weinig voor nodig. Nu ik met een blessure zit merk ik echt dat ik onrustig ben en dat het mentaal ook wat met mij doet. Bij slecht weer is het soms lastiger, maar als je eenmaal loopt, dan weet je ook dat het gevoel vanzelf beter wordt. De eerste training die ik zou skippen is mijn krachttraining. Dan ga ik soms liever een rondje rennen.

 

"Zelfs een halve marathon kan ik lopen op een nuchtere maag. Daar ben ik op getraind."

 

Waar let je op bij je voeding?

Ik volg geen speciaal dieet. Thuis eten we gezond met voldoende fruit, vitamines en groente. Ik eet beperkt vlees en vis en meer groente. Ik eet vooral vetten en proteïne voor de lange duursporten. Bij een wedstrijd heb ik ook wat meer koolhydraten nodig. Bij een zware inspanning let ik er vooral op wat ik de dagen ervoor eet, maar na afloop drink ik ook gewoon een biertje.

 

Hoe ziet je ideale sportontbijt eruit voor een wedstrijd?

Zelfs een halve marathon kan ik lopen op een nuchtere maag. Daar ben ik op getraind. Ik eet graag een goede schaal yoghurt, noten, honing, vruchten zoals aardbeien of blauwe bessen, cruesli of havermout.

 

Daar kan ik wel op starten en onderweg heb ik proteïnerepen mee en een isotone poeder mee met elektrolyten. De dagen ervoor drink ik goed en eet ik geen gekke dingen. Dat ik beter kan hydrateren zie ik aan mijn handen. Met warmte kom je dan energie tekort. Bij een georganiseerde tocht is het makkelijker. Dan kun je bij verzorgingsposten zien of je voldoende hebt gedronken.

 

"Op mijn 60e wil ik nog steeds een marathon kunnen lopen."

 

 

Op welke sportprestatie ben je het meest trots?

In 2005 liep ik mijn eerste halve marathon. Toen ben ik wel verder gaan lopen, totdat ik in 2012 een collega ontmoette die aan trailrunning en ultralopen deed. Ik werd nieuwsgierig en een jaar later liep ik mijn eerste ultra over de Utrechtse Heuvelrug. Je gaat gewoon lopen en ziet dat je dit mentaal aan kunt. Tot die dag had ik maximaal 35 kilometer gelopen. Ik heb altijd in Nederland hardgelopen, omdat daar nog zoveel te ontdekken is.

 

Achteraf kon het nog beter en slimmer, maar dat komt later met nieuwe ervaring. Het was mooi om te zien waar je samen toe in staat bent. Eén collega had al ervaring en daar hebben we veel aan gehad. Dat vind ik nu ook leuk om aan anderen over te brengen.

 

Ik mag graag alleen lopen, maar ik vind het ook super leuk om met andere mensen te lopen. Ik heb een hele diverse groep waar ik mee loop. Mijn oudste dochter zei tegen mij dat ik het echt uitstraal. Mensen vinden het leuk om met mij te lopen. Ik ben zo aan het genieten van het lopen en ik vind het te gek als ik andere mensen daar ook blij mee kan maken.

 

Wat is je volgende sportdoel?

Die had ik eigenlijk voor dit jaar gepland. Dit was een 100 kilometer. De eerste tussenstop is een 80 kilometer. Ik vermoed dat ik dit moet uitstellen naar volgend jaar door een blessure.

Ik hoop ooit ook nog een keer mee te gaan naar de bergen om daar te lopen. Momenteel zit ik op 60 kilometer per week. Op mijn 60e wil ik nog steeds een marathon kunnen lopen.

 

Voor welke amateursporter heb je het meeste bewondering?

Chris van Beem zet hele mooie prestaties neer. Hij heeft er ook zijn werk van gemaakt met zijn trailrunning organisatie. Hij zet mooie tochten uit en zoekt zelf ook elk jaar wel een mooie challenge.

Voor Chris van Beem van trailrunning.eu heb ik ook meegedacht met een aantal routes en deze voorgelopen. Het is leuk om terug te krijgen, dat mensen enthousiast worden van jouw route.

 

Aanbeveling voor route?

Dat is voor mij de Klein Zwitserland Trail. Het is natuurlijk mijn achtertuin. Deze route heeft mij over paadjes geleid, die ik zelf nog niet kende. Dit was ook de eerste trail die ik op gpx moest lopen.

 

Een ander mooi gebied om te lopen is het Deelerwoud. Hier is de kans dat je wild ziet ontzettend groot. Ik loop graag een route in plaats van rond te zwerven. Ik vind het leuk om zelf een route te maken en deze op te slaan. Dan voorkom je dat je weer op dezelfde paadjes rent. Op gpx lopen geeft ook een beetje houvast. Het voorkomt ook dat je je klokje voor tempo gebruikt, want ik laat hem altijd op de route staan. Ik ga niet scrollen naar het tempo of de afstand die je nog moet. Voorheen ging het om prestaties en snelle tijden en dit heb ik door het trailrunnen wel afgeleerd. Geniet van de omgeving en wees er bewust van waar je loopt. Op mijn leeftijd ga ik toch geen records meer lopen, maar dat hoeft ook echt niet meer.

 

Wat is je favoriete sportboek?

Christopher Mcdougall - Born to Run

In de Indianenstam in Mexico ontdekte hij het ultralopen. Heel minimalistisch zonder speciale voeding of trainingsschema’s. Er wordt hierin mooi beschreven waar het lopen vandaan komt. Ik hou wel van deze eenvoud.

 

Jan Knippenberg - De mens als duurloper

Dit was de eerste ultralopen in Nederland. Hij is van Nederland van Praag gerend, maar dit is verder niet als sportprestatie op televisie geweest. Hij is de Godfather van het ultralopen in Nederland.

 

Wat is je favoriete sportfilm/docu/serie?

Hitting the Apex

Ik vind motorraces ook geweldig. Ik krijg al kippenvel als ik op het circuit van Assen ben. In deze film zie je hoe een driejarige een motor cadeau krijgt. Op hun vijftiende zitten ze al op een motor met 150pk. Hier was ik wel van onder de indruk.

 

Welke producten van 365 Sports heb je in de kast liggen?

Ik heb een racevest van Ultimate Direction en de Roadclaw van Inov-8.