Committed Athlete - Bjorn van Loon

Committed Athlete - Bjorn van Loon

De bekende sporters krijgen al voldoende aandacht. Daarom interviewen we in de Committed Athlete een gepassioneerde sporter. Hierin laten we elke maand zien hoe het leven van de 'normale' fanatieke sporter eruit ziet. In deze editie zoomen we in op het sportleven van Björn van Loon.

Naam
Björn van Loon

 

Leeftijd
35 jaar

 

Sport
OCR Racing, trailrunning, ultra running, boulderen, NatuurlijkSportief, Adventure Racing

 

Werk
Leraar Universiteit, Biologieleraar, trainer NatuurlijkSportief

 

"Als je plezier voorop zet, dan komt de rest daarna wel."

 

 

Wanneer en waarom ben je begonnen met sporten?

Als eerste door mijn vader die mij veel heeft meegenomen naar badminton. Daar is het mee begonnen. Ik heb een hele goede band met mijn vader. Hij liep ook Kennedymarsen en toen ik 11 jaar was heb ik voor het eerst ook zelf meegedaan tot 52 kilometer. Het jaar daarop heb ik hem voor het eerst uitgelopen. Het schijnt dat Kennedy ooit heeft gezegd dat elk gezond persoon 80 kilometer kan wandelen.

 

Daarna kreeg ik in mijn studententijd last van mijn onderrug. Ik kon hierdoor een aantal keer per maand niet goed lopen. Dan kun je thuis oefeningen gaan doen, maar dat vond ik vrij saai. Toen ben ik gaan kijken naar hoe ik gezonder kan leven en toen ben ik veel meer gaan bewegen. Iedereen snapt volgens mij diep van binnen wel, dat stilzitten in ieder geval niet goed is.

 

Inmiddels is het wel anders en doe ik alles wat ik leuk vind. Van alles en nog wat door elkaar. Zes jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw hardloopschoenen gekocht en bij ons eerste rondje dacht ik na twee en een halve kilometer: “Wat is dit voor een sport?” Eerst vond ik hardlopen heel saai, maar door OCR ben ik het leuk gaan vinden. Nu heb ik afgelopen zomer ik met mijn maatjes vier marathons gelopen in vier dagen, waarbij we elke dag met een route een nieuwe tekening in het teken van Strong Viking hebben gemaakt op Strava. Bij OCR ligt er minder druk op, je hebt het samen met je vrienden gezellig en je gaat gewoon jezelf uitdagen.

 

Zo heb ik laatst ook een Bergham Run gedaan. Dit is een tocht van 8 kilometer, die je in 50 minuten moet afleggen met een rugzak van 20 kilo. Ik heb mijn motor bij de garage gebracht en daarna met het motorpak en nog wat extra gewicht in de rugzak teruggelopen.

 

"Als je echt discipline hebt durf je ook je routines los te laten zonder bang te zijn dat je de daarna niet meer oppakt."

 

 

Hoe motiveer je jezelf voor een training?

Er was vroeger niets te doen in ons dorpje en dus hebben we vooral veel buiten gespeeld. Dit is nooit meer weg gegaan. Als je zegt dat je vier marathons in vier dagen heb gerend, dan kijken mensen je glazig aan. Die grappige reacties, vind ik prachtig.

 

Twee a drie jaar geleden heb ik een burn-out gehad door mijn werk op de middelbare school. Ik knapte toen heel er af op het feit dat alles via formulieren en vergaderingen moest, terwijl ik gewoon wilde lesgeven. We willen altijd presteren en het beste in iets worden, terwijl ik de afgelopen zes jaar heb gezien dat je ook veel kunt bereiken zonder bijvoorbeeld trainingsschema’s. Dat kan ik iedereen aanraden. Ik ben ook trainer geworden bij Natuurlijk Sportief, omdat zij geen protocollen hebben en de natuur de uitdagingen voor ons laten bedenken. Dit kan het flippen van een boomstam zijn, maar ook het springen in een sloot of worstelen op de grond met je sportmaatje.

 

Ik ontwijk de wedstrijdelementen, omdat ik gefrustreerd kan worden als ik er druk op ga leggen. Als ik er een spelletje van maak, dan loop ik een ultra uit en is het leuk en relaxed. Ik heb medelijden met mensen, die zichzelf naar buiten moeten sleuren om vijf kilometer te rennen. Als je plezier voorop zet, dan komt de rest daarna wel.

 

Waar let je op bij je voeding?

Sinds mijn studententijd ben ik vegetariër door iemand die ik leuk vond. Dit meisje vond mij helaas niet leuk, maar daarna heb ik toch geen vlees meer gegeten. Doordat mijn vrouw nu ook lactose-intolerant is waren we eigenlijk al bijna veganist op de eieren na. Toen was ik wel nieuwsgierig om te kijken of ik deze gekke afstanden ook kan lopen op alleen plantaardig voedsel en dat is gelukt. Hierbij is het voor mij belangrijk dat voeding vooral lekker moet zijn, omdat het dan beter is vol te houden. Als je veganistisch wil worden is mijn belangrijkste advies om het in kleine stapjes te experimenteren en nieuwe dingen te blijven proberen.

 

Dat mensen zeggen dat je als veganist allerlei voedingsstoffen tekort komt, kan ik heel makkelijk ontkrachten met mijn prestaties. Bij intensieve trainingen, let ik er wel op dat ik voldoende voeding binnen krijg, maar ik kan ook een pak koekjes leeg eten als ik daar zin in heb. Ik wil gewoon genieten van het leven en lekker sporten, maar ik wil niet dat het mijn hele leven overneemt. Als je echt discipline hebt durf je ook je routines los te laten zonder bang te zijn dat je de daarna niet meer oppakt.

 

 

Hoe ziet je ideale sportontbijt eruit voor een wedstrijd?

Mijn ideale sportontbijt is heel simpel gewoon een boterham met kaas en pindakaas en vlak voor een race een boterham met zoetigheid. Als ik minder tijd heb, maak ik soms ook een smoothie met allerlei soorten fruit.

 

"Het is ook oké om het een keer niet te halen. Ik weet nu van mezelf, dat als ik die dag niet goed of fit genoeg ben, dat ik ook echt durf te stoppen."

 

Op welke sportprestatie ben je het meest trots?

Dit zijn twee totaal verschillende gebeurtenissen. Qua prestatie was dat de vier marathons in vier dagen met de leuke tekeningen. Donderdagavond zijn we om 21:00 begonnen, omdat ik daarvoor nog een training moest geven. Je komt dan binnen op vrijdag en mag dan op dezelfde dag weer van start.

 

Twee jaar geleden heb ik voor het eerst een race niet gehaald. Bij een marathonafstand van een trailrun ben ik afgehaakt. Toen zat ik tegen de burnout aan en het plezier was toen ineens weg. Ik was mij aan het afvragen waar ik mee bezig was. Sindsdien sport ik nog meer voor mezelf. De druk om te finishen is weg gevallen.

 

Ik heb mij altijd afgevraagd, hoe ver ik kan gaan en ben er achteraf heel trots op dat ik ondanks mijn enthousiasme gestopt ben. Het is ook oké om het een keer niet te halen. Ik weet nu van mezelf, dat als ik die dag niet goed of fit genoeg ben, dat ik ook echt durf te stoppen. Eerder was ik bang dat ik door zou gaan tot de finish of de dood.

 

Wat is je volgende sportdoel?

Het Pieterpad rennen in zeven dagen vanaf 15 mei voor het Bartimeusfonds. Mijn dochter is blind en het geld gaat naar betere diagnosetechnieken voor blinde baby’s en peuters. Uit eigen ervaring weten we dat het heel fijn is, dat je zo snel mogelijk weet wat er precies aan de hand is als je kind problemen met het zicht heeft. Hoe eerder je dit weet, hoe eerder je voor jezelf kunt werken om dit te accepteren en je aan te passen aan de nieuwe situatie.

 

Van Wouter Huitzing heb ik de tips gekregen om tijdens zo’n lange afstand ook wat rustiger te lopen en meer vast voedsel te eten. En vooral genieten.

 

Via deze website kun je een donatie doen voor Björn.

 

Voor welke amateursporter heb je het meeste bewondering?

In de eerste plaats voor mijn vader. Hij is de reden dat ik met sport ben begonnen, waardoor ik heb leren volhouden en doorzetten. Ik heb ook van hem mee gekregen om er van te genieten. Tijdens de Kennedymarsen, was hij ondanks eigen pijntjes, aan het coachen en anderen over de finish aan het praten door afleiding en veel te lachen.

 

Tessa Vermaas van #takkewijftessa. Ze is echt een buitenspeelbaas en een voorbeeld voor andere kinderen. Veel kinderen spelen nog wel buiten, maar weten dan niet zo goed wat ze moeten doen of zijn te voorzichtig.

 

 

Wat is een route die je iedereen kunt aanbevelen?

Vorige zomer heb ik samen met Robert van der Poel en Mitchell Hamelijnck de Utrechtse Heuvelrug ontdekt. Hier kun je de hele dag hardlopen en hoef je maar twee keer een N-weg over te steken.

 

Wat is je favoriete sportboek?

David Epstein – Topsport in de genen

Dit boek gaat over de 10.000 uur regel en paste in het begin van mijn OCR carrière heel goed bij mij.

 

Scott Jurek – Eat and run

Dit boek gaat in over de ontwikkeling van zijn hardloop skills en zijn voedingspatroon. Vanuit een gezin met vleeseters naar een veganistische leefstijl. Dit boek heeft mij laten inzien dat er ook andere manieren zijn. Eén manier hoeft niet altijd de juiste te zijn voor iedereen.

 

Christopher McDougall - Born to Run

Dit boek heeft mij laten zien, dat je van hardlopen kunt genieten en gebruiken om mensen te inspireren en samen te brengen, ook al is het maar gewoon hardlopen.

 

Wat is je favoriete sportfilm/docu/serie?

 

 

Barkley Marathon - Karel Sabbe

Hoe ver hij ook rent, hij blijft er altijd van genieten.

 

Welke producten van 365 Sports heb je in de kast liggen?

Ik gebruik de Inov-8 schoenen voor trailrunning. All terrain neem ik heel letterlijk en de schoenen worden echt mishandeld, maar kunnen hier gelukkig goed tegen.