Committed Athlete - Rianne Hulshof

Committed Athlete - Rianne Hulshof

De bekende sporters krijgen al voldoende aandacht. Daarom interviewen we in de Committed Athlete een gepassioneerde sporter. Hierin laten we elke maand zien hoe het leven van de 'normale' fanatieke sporter eruit ziet. In deze editie zoomen we in op het sportleven van Rianne Hulshof.

Naam
Rianne Hulshof

 

Leeftijd
31 jaar

 

Sport
Hardlopen, trailrunning, survivalrun, mtb/race, zeilen

 

Werk
Grafisch ontwerper bij Futurumshop

 

"Mijn collega’s vinden dat ik verslaafd ben aan sporten, maar ik zie dat toch anders."

 

 

Wanneer en waarom ben je begonnen met sporten?

Dat is er met de paplepel ingegoten. Mijn ouders zijn allebei best wel sportief. Zij doen aan balsporten, maar ik ben zelf meer een duursporter. Toen we verhuisden naar de Achterhoek, waar survivalrun groot is, ben ik daarvoor meer gaan trainen. Hardlopen is daar wel voor nodig. Eerst vond ik dat niet zo heel leuk, maar door mijn vriend ben ik het meer gaan doen. Nu is het een beetje een uit de hand gelopen hobby aan het worden.

 

Hardlopen vond ik eerst verschrikkelijk. Door het samen met mijn vriend te gaan doen werd dit een stuk leuker. Toen ik het trailrunnen heb ontdekt in de natuur vond ik het helemaal fantastisch. Als het kan gaan we ook naar België en Schotland om dit te doen. Tijdens wedstrijden vind ik het ook wel prettig om met zijn tweeën te zijn, zodat iemand altijd hulp kan halen als er iets gebeurd.

 

Ik loop nu gemiddeld vijf tot zes keer per week hard en daarnaast doe ik survivaltraining en core-stability. Mijn collega’s vinden dat ik verslaafd ben aan sporten, maar ik zie dat toch anders.

 

Hoe motiveer je jezelf voor een training?

Soms heb ik geen zin, maar dan ga ik het één kilometer proberen en dan ben je er wel doorheen. Fietsen gebruik als crosstraining en is ook leuk voor de afwisseling. Ik train voornamelijk, omdat ik het heel leuk vind om te lopen. Voor grote doelen ga ik iets specifieker trainen.

 

Weersomstandigheden kunnen bij ultra’s een grote rol spelen. Hierdoor is het lastig om verschillende jaargangen te vergelijken. Je kunt een betere conditie hebben, maar als door de wind bijna van een berg wordt afgeblazen ben je meer bezig om niet van de berg af te vallen.

 

Tijdens ultra’s komt ook het mentale deel om de hoek kijken. Als eenmaal alles pijn doet wil je niet meer, maar dan moet je je vooral niet laten intimideren door de afstand.

 

Waar let je op bij je voeding?

Ik weet dat ik hier op moet letten. Ik eet wel gevarieerd en gezond, maar heb verder geen speciaal voedingsplan. Voor een wedstrijd probeer de dagen van tevoren wel wat meer koolhydraten binnen te krijgen.

Tijdens een wedstrijd probeer ik elk halfuur iets te eten, maar soms ben je zo met de wedstrijd bezig dat ik het vergeet. Meestal neem ik sportdrank en gelletjes mee.

 

Hoe ziet je ideale sportontbijt eruit voor een wedstrijd?

Meestal kwark met zelfgemaakte granola met een broodje erbij. Gewoon omdat het lekker is.

 

"De sneeuw geeft een extra dimensie waardoor je prestatie nog mooier wordt."

 

 

Op welke sportprestatie ben je het meest trots?

Lastige vraag, omdat dit er best veel zijn die ik heel mooi vind.

De Scafell Sky Race in 2019 was een zware race met slechte weersomstandigheden. De route was door het weer ook ingekort van 40 naar 35 kilometer vanwege het slechte zicht. Je had op gegeven moment maar 50 meter zicht. Dan kom je jezelf een paar keer tegen en moet je jezelf overwinnen. Dat dit is gelukt kijk ik met enige trots op terug.

 

Verder heb ik nog mooie ultra’s gelopen in Tromsø in Noorwegen en in Zwitserland de Trail des Patrouilleurs met winterse omstandigheden. De sneeuw geeft een extra dimensie waardoor je prestatie nog mooier wordt.

 

 

Wat is je volgende sportdoel?

Dat is de Ben Nevis Ultra van 50 kilometer in Schotland in september. Ik hoop dat deze doorgaat en ik ben er al veel voor aan het trainen. In totaal heeft de wedstrijd ongeveer 4500 hoogtemeters. Dat is wel wat meer dan we hier in Nederland gewend zijn.

 

Voor welke amateursporter heb je het meeste bewondering?

Voor mij is dat niet per se één persoon. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik word gewoon heel enthousiast van mensen die zichtbaar genieten van de sport waar ze mee bezig zijn. Ik heb net zoveel respect en word evenveel geïnspireerd door mijn trainingsgenoten van de Voshaar, waar ik altijd train, als de meer recreatieve lopers die we tijdens de heuveltraining op zaterdagochtend tegenkomen, of bijvoorbeeld mijn vader die geniet van een potje golf (waar ik dan zelf weer helemaal niets mee heb).

 

Als het een keer wat moeilijker wordt, moet ik vaak nog terug denken aan een peptalk van een onbekende deelnemer. Bij het NK Surivalrun ben ik ooit uit een hindernis gevallen. Toen een man voorbij kwam die mij vertelde dat ik mezelf niet zielig moest vinden, maar dat ik zelf had gekozen om mee te doen. Dit is me altijd wel bij gebleven.

 

Aanbeveling voor route?

Wel meerdere. Ook in Schotland heb je de Ring of Steall Skyrace. Deze is wel technischer, maar de omgeving is geweldig. De eerste keer dat we mee deden aan de Ring of Steall had ik mij toch wat vergist in de hoogtemeters. Als je over de helft bent en over een graatje aan het lopen bent, is er geen weg terug.

 

In de Ardennen vind ik de Trail des Fantomes echt geweldig. Hier heb ik in totaal vijf keer aan verschillende afstanden meegedaan.

 

Verder woon ik in Velp, dus dan heb je een prachtig terrein als achtertuin.

 

 

Wat is je favoriete sportboek?

Emelie Forsberg – Skyrunner

Ik vind het vooral mooi haar ervaringen te lezen. Vooral om te kijken hoe zij omgaan met mentaal zware momenten in lange trailruns.

Als mensen sportief, inspirerend en down to earth zijn, vind ik dat een mooi voorbeeld. Dit probeer ik zelf ook uit te stralen. Ik doe dit alleen, omdat ik het leuk vind. Dus als ik het kan, kan iedereen het. Laat je dus vooral niet tegenhouden.

 

Scott Jurek – Eat and Run & Scott Jurek – North 

Als hij het zwaar heeft en door random mensen wordt aangemoedigd. Het afzien vind ik interessant. Natuurlijk push je je lichaam in de meest extreme situaties, maar ook zulke toppers hebben het zwaar. Hoe je dit aanvliegt, haal ik uit deze verhalen.

 

Wat is je favoriete sportfilm/docu/serie?

Summits of my life Serie – Kilian Jornet

Dit is een verzameling en hij is natuurlijk de beste trailrunner en skyrunner van de wereld. Als Kilian Jornet over de graatjes loopt denk ik, geef mij maar een tas en dan ga ik erheen.

 

 

Welke producten van 365 Sports heb je in de kast liggen?

Ik heb veel Compressport sokken en shirts. De shirts zijn heel licht en de sokken geven een fijne compressie aan je voeten. Voor mijn survivalruns gebruik ik de Inov-8 X-Talon 212. Deze zijn lekker licht en ik heb nog geen ondergrond meegemaakt waar deze schoenen geen grip op hebben.