Committed Athlete - Sebastiaan Munter

Committed Athlete - Sebastiaan Munter

De bekende sporters krijgen al voldoende aandacht. Daarom interviewen we in de Committed Athlete een gepassioneerde sporter. Hierin laten we elke maand zien hoe het leven van de 'normale' fanatieke sporter eruit ziet. In deze editie zoomen we in op het sportleven van Sebastiaan Munter.

Naam

Sebastiaan Munter

 

Leeftijd

43 jaar

 

Sport

Vechtsporter (judo, brazilian jiu-jitsu, MMA), Hardlopen, Trailrunning, Trainer, Marathons en OCR.


Werk

Sportleraar op een MBO in Purmerend

 

"Mindset is heel belangrijk. Als je wilt sporten, dan kan het en als je echt iets wilt bereiken, dan zijn er altijd wel mogelijkheden. Echt niet iedereen hoeft in de top te presteren, maar als je voor jezelf maar dingen op een maximaal niveau wilt doen, dan moet dat kunnen."

 

 

 

Wanneer en waarom ben je begonnen met sporten?

Dan moeten we heel ver terug gaan. Ik was een jaar of 5 à 6 toen mijn vader zei dat ik een sport moest gaan doen. Hij heeft altijd aan judo gedaan en mij meegenomen naar de judoclub. Dit bleek een gouden greep te zijn. Ik ben dit altijd blijven en doen en heb in de jeugd zelfs in de top van Nederland meegedraaid. Toen ik op de middelbare school topsportambities had ging mijn school er ook onder lijden, waar mijn ouders een stokje voor hebben gestoken. Ik vond de sport te mooi om helemaal te stoppen, dus ik besloot trainer te worden. Ik ben na de middelbare school naar de ALO in Amsterdam gegaan en daar ben ik docent geworden, Ik heb hierna nog wat andere vechtsporten zoals Brazilian jiu-jitsu en MMA gedaan.

 

Vanuit de vechtsport ben ik gaan hardlopen om de conditie in de zomer te onderhouden. Ging ik meedoen aan evenementen zoals de Dam tot Dam en in 2015 kwam Mud Masters. Van het één kwam het ander en daarna heb ik nog op redelijk hoog niveau in OCR meegedraaid.

 

Ik realiseer me ook wel dat ik wat ouder word en dat sommige jonkies van begin 20 echt wel wat sneller en fitter zijn dan ik. Toch probeer ik altijd het maximale eruit te halen.

 

 

Hoe ziet je sportweek eruit?

Ik ben heel gedreven. De wedstrijden vallen nu weg, maar ook nu probeer ik het maximale eruit halen. Normaal gesproken ben ik 5 dagen per week met vechtsport bezig met zelf trainen en lesgeven. Ik ga nu niet stilzitten en ben voornamelijk aan het hardlopen.

 

Elke zondag probeer ik een lange trail te lopen van 21 tot 30 kilometer met twee maten van me. Tussendoor probeer ik om de dag hard te lopen. Eén keer interval, één keer rustig en één keer naar eigen inzicht. Verder doe ik thuis regelmatig krachttraining zoals optrekken, push-ups, etc. om fysiek fit te blijven.

 

 

Hoe motiveer je jezelf voor een training?

Voor een training hoef ik mezelf niet te motiveren. Het is natuurlijk wel jammer dat de wedstrijden nu niet doorgaan, maar in plaats hiervan plannen we zelf wat momentjes waarin je toch even wat extra geeft.

 

"Na afloop van een wedstrijd verdien je naast een ‘herstel-kapsolon’ ook zeker af en toe een biertje."

 

 

Waar let je op bij je voeding?

Af en toe kan ik gigantisch genieten van hele slechte voeding. Na afloop van een wedstrijd verdien je naast een ‘herstel-kapsolon’ ook zeker af en toe een biertje. Dit zien we dan als een beloning voor het harde werken.

 

Ik ben nu bezig met een Dry January, na de feestmaanden en in aanloop naar een wedstijd probeer ik goed op mijn waterinname te letten. Verder drink ik vooral koffie, water of ’s avonds een alcoholvrij biertje. Frisdrank maak je mij niet blij mee. Nadat ik wat dieper ben gegaan in een training, let ik goed op mijn eiwitten. Verder heb ik geen speciaal sportdieet, maar let ik op bruin brood en het binnen krijgen van voldoende vitamines en groentes.

 

Je moet als sporter goed kijken wat voor jou wel en niet werkt. De één voelt zich prettig bij een heel ander dieet dan een ander. Het is ook belangrijk dat je het goed kunt volhouden. Als ik ’s ochtends mijn bakje koffie niet heb, dan word ik gewoon chagrijnig. Ik weet dat je niet tien bakken koffie per dag moet gaan drinken, maar het gaat weleens hard en dan moet je daar even rekening mee houden.

 

 

 

Hoe ziet je ideale sportontbijt eruit voor een wedstrijd?

Als ik langer loop dan 2 uur zorg ik dat ik 3 à 4 dagen ervoor al hoog zit in mijn koolhydraten. Mijn ontbijt op de dag zelf probeer ik dan zo klein en licht mogelijk te houden. Geroosterd brood met jam en een klein beetje havermout met honing.

Ik heb heel lang geëxperimenteerd en ik ben sinds afgelopen jaar super blij met sportvoeding van Maurten.

 

Op welke sportprestatie ben je het meest trots?

Het WK OCR in Amerika in 2015 was een fantastische ervaring. Ik heb daar de race van mijn leven gelopen ondanks dat het vroor bij de start en ik niet tegen kou kan. Ik ben daar wereldwijd top-50 geëindigd en dit was op dat moment het hoogst haalbare. In IJsland heb ik vorig jaar de Reykjavik Marathon gelopen in 3:41 tijdens een zware heuvelachtige marathon. Met Brazilian jiu-jitsu ben ik vijf keer kampioen van Nederland geweest en tweede en derde van Europa.

 

 

Wat is je volgende sportdoel?

We zijn met twee sportvrienden aan het trainen om de Berenloop in november binnen de 3:30 uur te lopen. Qua planning is het verder even afwachten. Hopelijk komen er in de tweede helft van het jaar weer OCR-series en wat trails in België, zoals de LaChouffe Trail in Houffalize.

 

"Vanuit Den Helder ben je met de boot zo op Texel en dan heb je duinen, bossen, klimmetjes, de zee en het strand. Eigenlijk alles wat je als hardloper zou kunnen wensen."

 

 

Wat is een route die je iedereen kunt aanbevelen?

Dat is de 60 van Texel of gewoon hardlopen op Texel. Vanuit Den Helder ben je met de boot zo op Texel en dan heb je duinen, bossen, klimmetjes, de zee en het strand. Eigenlijk alles wat je als hardloper zou kunnen wensen.

 

 

Voor welke amateursporter heb je het meeste bewondering?

Ik heb vroeger Frank de Wit les gegeven en die is onlangs tweede geworden op de World Masters in Qatar en gaat naar de Olympische Spelen. Die is ooit bij mij met judo begonnen, dus dat is iemand waar ik veel bewondering voor heb. Als je het hebt over hardlopers, dan volg ik Kilian Jornet ook veel. Of dat een amateur of professional is dat weet ik niet, maar als je ziet wat hij allemaal doet, dat is heel tof.

 

Alexander Struijk, die naast zijn werk als hovenier, nog in de top van Europa kan meedraaien met OCR. Mindset is dan heel belangrijk. Als je wilt sporten, dan kan het en als je echt iets wilt bereiken, dan zijn er altijd wel mogelijkheden. Bij ‘ja maar’, zal het altijd moeilijk blijven. Echt niet iedereen hoeft in de top te presteren, maar als je voor jezelf maar dingen op een maximaal niveau wilt doen, dan moet dat kunnen.

 

 

Wat is je favoriete sportboek?

Altijd Verder – Dolf Jansen

Een motiverend boek waarin mooi duidelijk wordt dat het altijd verder en beter kan.

 

Phil Jackson – Basketbalcoach

Veel inspiratie qua coaching, die ik in één keer heb uitgelezen.

 

 

Wat is je favoriete sportfilm/docu/serie?

Breaking 2

Het project met Eliud Kipchogé, van de eerste poging. De selectie, alle testen en alles wat erbij komt kijken om zo’n prestatie neer te zetten, hebben ze heel mooi in beeld gebracht.

 

Unbreakable: The Western State 100

Dit gaat over een 100 mile race in het Westen van Amerika. Hier volgens ze een aantal lopers, waaronder een nog heel jonge Kilian Jornet, in de voorbereiding en tijdens de race.

 

 

Welke producten van 365 Sports heb je in de kast liggen?

Sinds ik aan OCR doe ben na wat zoeken op Inov-8 uitgekomen. Voor OCR gebruik ik standaard Inov-8 en sinds het vorig voorjaar gebruik de Terraultra G 270 en hier ben ik helemaal verliefd op. Zo’n lekkere offroad schoen heb ik nog nooit gehad. Ik heb ook veel kleding van Inov-8. Van Compressport heb ik vooral de tubes en accessoires en van Ultimate Direction het Ultra Vest.