Motivational Monday - 4 boeken over hardlopen voor de Kerstvakantie

Motivational Monday - 4 boeken over hardlopen voor de Kerstvakantie

Met nog een paar weken te gaan maakt vrijwel heel Nederland zich op voor de kerstvakantie. Een paar weken/dagen van pure ontspanning zonder baas of leraar die wat van je moeten. Ideaal om tot rust te komen, bijvoorbeeld met een goed boek. En als hardloper wil jij natuurlijk wat relevants lezen.

 

DE MENS ALS DUURLOPER

Historicus en topatleet Jan Knippenberg geeft in De mens als duurloper de historische achtergronden van het duurlopen weer. Hij plaatst de ultra-lange afstandsloop in het perspectief van de cultureel-historische ontwikkeling. Na een boeiende beschrijving van de duurloop in de niet-Europese culturen – de Bushmen en vooral de Tarahumara Indianen in Zuid-Amerika – waarbij afstanden van honderden kilometers werden afgelegd, belicht hij de ontwikkeling van de duurloop in de Europese cultuur. Een fascinerend boek, dat aanzet tot nadenken over de relatie tussen prestatie en geestelijke ontwikkeling.

 

NIET DE RACE MAAR DE REIS

Hoe is het om in je eentje dwars door Engeland, Wales en Schotland te rennen? Ultraloopster Jolanda Linschooten deed het. Ze liep in zes weken een trailrun van 2000 km, in de eenzaamheid van de ruige natuur, door weer en wind.

 

FOOD2RUN

Gezonder eten, sneller lopen. Een sportief kookboek met wedstrijd- en marathontips. Van advies over optimale voeding voor lopers, info over de keuken van de wereldtop, langs wetenschappelijke studies, naar een eenvoudige manier om elke dag, inclusief de wedstrijdweken, gezond te eten. De lekkere gerechten in food2run, met energierijke maaltijden en energiesnacks voor de wedstrijd, herstelsnacks en herstelmaaltijden achteraf, en verwenhapjes voor speciale momenten, voldoen allemaal aan wat je als loper nodig hebt.

 

HET BLAUWE UUR

Op een vroege ochtend staan zeven hardlopers aan de voet van de grootste duin van Nederland. Het zijn vooral beginners. Vier uur later komen ze via dezelfde duin de bewoonde wereld weer in. In de tussentijd hebben ze hardgelopen, in het donker en in stilte. Geen van hen had gedacht dat zomaar, met nauwelijks training, te kunnen. Bijna de helft van de Nederlanders loopt hard – in de sportschool, buiten, sommigen een blokje om, anderen marathons. Het blauwe uur is een inspirerende runner’s companion die laat zien dat lang hardlopen gemakkelijker is dan we denken, dat iedereen het kan. En niet per se met dichtgetimmerde trainingsschema’s en afgemeten afstanden, maar door simpelweg te beginnen en door te lopen tot de eindstreep. Het blauwe uur is absolute herkenning en erkenning voor renners en de ultieme motivatie voor beginners.