Motivational Monday - Mijn weg naar de OCR kampioenschappen

Motivational Monday - Mijn weg naar de OCR kampioenschappen

OBSTAKELS OVERWINNEN - MIJN REIS NAAR DE OCR WERELDKAMPIOENSCHAPPEN. 


(UPDATE VRIJDAG 1 OKTOBER 2021 - Ida Mathilde Steensgaard won DRIE zilveren medailles op de Wereldkampioenschappen Obstacle Course Racing 2021 doordat ze tweede werd in de 3k, 15k en teamestafette.)

 

Vraag: Voor degenen die u niet kennen, geef ons een beetje geschiedenis over uw betrokkenheid bij OCR.

Natuurlijk. Ik sta bekend als Ida Mathilde (in OCR-aangelegenheid), en je kunt me vinden op Instagram onder @idamathildeeon. Ik doe  aan OCR sinds 2013 en begon puur voor de lol, ik werd in de loop der jaren steeds competitiever. Een groot keerpunt voor mij was in 2018, toen ik besloot om slechts 70% van een fulltime baan te werken om meer tijd te hebben om OCR te doen. Dit leverde me mijn eerste grote podiumplek op bij OCR Worlds op de 15K-baan, waar ik tweede werd achter Lindsay Webster. Ik ben actief in de Deense OCR-gemeenschap en ben verbonden aan een grote OCR-sportschool in Denemarken, Unity Gym, waar verschillende soorten OCR-lessen worden gegeven. Ik hou ervan om meer vrouwen te ondersteunen en te motiveren om op eliteniveau te concurreren met OCR.

 

Vraag: Wat is je favoriete trainingssessie?

Mijn favoriete trainingssessie is een goede drempelloop of OCR Race-training. De Race-training is een combinatie van drempellopen (200-400m) gecombineerd met verschillende obstakels of obstakelachtige oefeningen, om te simuleren hoe het zou zijn in een OCR-race.

 

Vraag: Hoe belangrijk is het juiste schoeisel voor jou om te slagen?

Mijn schoeisel is uiterst belangrijk, zowel wat betreft ondersteuning als grip op alle (vaak) gladde obstakels en om door wisselend terrein te navigeren. Ik train veel op paden, waar mijn voorkeur uitgaat naar mijn TERRAULTRA G 270, en voor mijn obstakel specifieke races gebruik ik het X-TALON-model sinds 2015, waarbij ik elk jaar upgrade naar het nieuwste model. Ik race momenteel in de X-TALON G 235, het zijn geweldige OCR-schoenen.

 

Vraag: Vertel ons iets over uw recente blessure en hoe u daarmee omging om zo sterk terug te komen?

Sinds de start van de lockdown in 2020 heb ik mijn hardloopvolume verhoogd in maart - september 2020, wat helaas resulteerde in een botkneuzing/fractuur in mijn rechtervoet.  Dat betkende vijf lange maanden zonder hardlopen! Ik heb veel over mezelf geleerd tijdens de blessureperiode - ten eerste dat ik geen supervrouw ben, wat betekent dat mijn lichaam grenzen heeft, en dat meer training niet altijd resulteert in een betere atleet. Ik ben mijn sterke en zwakke punten leren kennen en ik geef nu veel meer prioriteit aan slaap en herstel dan voorheen.

 

Vraag: Welke training doe je in de laatste dagen voor een evenement? Verander je je dieet überhaupt?

Ik verander mijn training zeker, ga terug naar ongeveer 50% volume, maar behoud of verhoog de intensiteit wel. Aan mijn eetpatroon verander ik eigenlijk niet zoveel, ik zorg er voor dat ik al mijn vitamines binnenkrijg en goed eet, geen junk of te veel bewerkt voedsel maar daarnaast houd ik het min of meer hetzelfde.