Routes en Evenementen - UTMB

Routes en Evenementen - UTMB

De TMB (Tour de Mont Blanc) is van origine een wandelroute van een dikke week om de Mont Blanc heen, die jaarlijks door 25.000 mensen geheel of gedeeltelijk, in diverse varianten wordt gelopen. Een wedstrijd op dit parcours kon natuurlijk niet uitblijven. De UTMB, die vaak ‘het officieuze Wereldkampioenschap Ultratrail’ genoemd wordt, kende zijn eerste editie in 2003 (150 km, 7.500mD+). Het parcours is wat gegroeid en heeft zich inmiddels gestabiliseerd op 166km en 9.500mD+. Er staan inmiddels 2.300 atleten van 62 nationaliteiten aan de start. Het parcours is vaak onregelmatig maar nergens echt technisch en voert over 10 cols rond de Mont-Blanc. Van Chamonix (Fr) via Courmayeur (It) en Champex (Ch) terug naar Chamonix binnen 46 uur. De organisatie is perfect en wordt door vele andere trail organisatoren als voorbeeld genomen. Winnaars waren oa Kilian Jornett, Marco Olmo en Vincent Delabarre.

 

De CCC editie staat voor Courmayeur Champex Chamonix, het “kleine broertje van de UTMB” kende zijn eerste editie in 2006 en is inmiddels uitgegroeid tot 98 km met 5600 hoogtemeters. De 1.800 starters zien de CCC vaak als ‘opstapje’ naar de UTMB. Het parcours volgt voor het grootste deel het UTMB parcours.

 

De TDS, ‘Sur les Traces des Ducs de Savoie’ is de meest recente toevoeging (2009) aan het rijtje. Velen die uitgeloot werden voor UTMB of CCC gaan van start voor deze onverwacht mooie race vanuit Courmayeur via Bourg St Maurice naar Chamonix (112 km 7.100mD+). 

 

De PTL staat voor ‘La Petite trotte à Léon’ en is zeker geen kleine wandeling ! Er is geen officieel eindklassement dus is het officieel geen wedstrijd, maar dat maakt de competitie zeker niet minder. Voor het eerst gehouden in 2008 is de afstand inmiddels gegroeid tot 300km met 25.000mD+. De maximaal 80 teams van 2 of 3 personen worden per satelliet gevolgd. Markering en officiële ‘ravitos’ ontbreken. Gps, tent en brander horen tot het verplichte materiaal. Verder ben je op de bestaande berghutten aangewezen. In 138 uur moet deze monstertocht die lang niet altijd over bestaande paden voert gelopen zijn! Voor deze trails moet je je via een puntensysteem classificeren en meestal is er ook nog een loting voor het aantal plaatsen.

 

Uitrusting en inschrijving
Al deze trails gaan door echte bergen waar je een grote mate van autonomie moet hebben in alle weersomstandigheden. Een goede uitrusting is verplicht en ervaring een noodzaak. Bij de inschrijving, die vaak snel vol is, moet een medische verklaring meegestuurd worden. De organisator is wettelijk verplicht uitgebreide veiligheids- en voorzorgsmaatregelen te treffen in slecht toegankelijk gebied, daar gaat tot wel 75% van je startgeld naar toe!