Routes & Evenementen - Marathon des Sables

Routes & Evenementen - Marathon des Sables

De Marathon des Sables ("marathon van het zand") is een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 km, die sinds 1986 jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De loop wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld. De loop bestaat uit zes etappes die in zeven dagen gelopen worden. De langste etappe is tussen de 80 en de 100 km. De andere etappes zijn tussen de 20 en 42 km lang. De race vindt plaats in de Sahara in de buurt van Ouarzazate (zuidoosten van Marokko). Dit is alles wat bekend is over de route. De exacte afstand en route wordt twee dagen voor de race begint openbaar gemaakt. Iedere deelnemer draagt zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, etc. Het water en de tenten worden door de organisatie geregeld.

 

Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald. De deelnemers weten daarom vooraf niet waar zij gaan lopen. Overdag wordt een temperatuur van 40 graden of meer bereikt en 's nachts zakt het kwik tot 5 graden Celsius. Elke deelnemer moet medisch gekeurd zijn. Elke 10 tot 12 km ontvangen de deelnemers 1,5 liter water en staat een gespecialiseerd medisch team paraat.

 

Het parcours van de Marathon des Sables is zeer gevarieerd. Je loopt door zand, over duinen en bergen (tot 1000m hoog), uitgedroogde rivieren, uitgedroogde zoutmeren, er zijn grote delen met grind, stenen, struiken en er is zelden een oase of stad. De race organisator bouwt voor elke nacht berber tenten. In elke tent slapen 8 lopers. De tent is open en er is alleen een deken op de grond. De renners moeten hun eigen slaapzak meenemen. De lopers dragen al hun uitrusting zoals slaapzak, kompas, zaklamp, extra kleding, EHBO-benodigdheden en een minimum van 2000 kcal per dag. De enige hulp van buiten is het water dat je krijgt.

 

De organisatie van de Marathon des Sables hecht heel veel waarde aan het milieu. Een kampement laat na vertrek geen sporen achter. Op het weggooien van afval staat straftijd tot aan diskwalificatie (ook al is het maar een flesdop). Alle afval wordt verbrand.

 

Dorpen langs de route van de race worden geholpen en ondersteund op vele manieren. Boeken, putten, waterzuivering en landbouwwerktuigen worden regelmatig geschonken. De MDS en de oprichters Patrick en Marie Bauer hebben een stichting in Ouazarzate in het zuiden van Marokko om de opleiding van vrouwen en kinderen te ondersteunen en om sport ontwikkeling te stimuleren voor de kansarmen.

 

Gedurende de loop van 1994 verdwaalde de Italiaanse ultraloper Mauro Prosperi tijdens een zandstorm. Prosperi, die van beroep politieagent is, zwierf meer dan negen dagen door de woestijn. 13 kg lichter werd hij 200 km van het parcours gevonden. Sinds 2007 zijn in totaal twee deelnemers omgekomen tijdens de race.