Motivational Monday - Een bijzonder bijeffect van snelwandelen

Motivational Monday - Een bijzonder bijeffect van snelwandelen

James Forrest 'The Mountain Man' heeft alle 1.001 erkende bergen in het VK en Ierland beklommen, en heeft daarbij een aantal piekrecords neergezet. Die prestatie liet hem bijna 5.000 km in afstand afleggen en meer dan 30 keer de hoogte van de Mount Everest vanaf zeeniveau beklimmen.

 

In deze uitdagende tijden van de coronaviruspandemie sprak James over de voordelen die snel wandelen inclusief korte lokale wandelingen vanuit huis kunnen hebben voor onze geestelijke gezondheid.

 

Het zijn uitdagende en vreemde tijden. De lockdown's hebben de manier waarop ik mijn leven leef enorm beïnvloed. ik kan de bergen niet in en ik kan niet zoveel tijd buiten doorbrengen. Desondanks blijf ik positief en red ik het goed. Er is één ding dat me gezond houdt: mijn dagelijkse wandeling. Ik heb heel veel geweldige kleine wandelingen in mijn thuisgebied ontdekt waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden: een wandeling langs de rivier, een wandeling langs een in onbruikbaar geraakte spoorlijn en een heuvel met epische uitzichten. Elke wandeling heeft mijn mentale gezondheid verbeterd en me een goed gevoel gegeven. Ik heb altijd van wandelen gehouden en dit is waarom...

 

Ik ben verslaafd aan wandelen. Ik hou er gewoon van. Klinkt gek, nietwaar? Maar het kan me niet schelen. Onder normale omstandigheden ga ik elk weekend en vaak doordeweeks wandelen. Als ik niet naar buiten kan, word ik chagrijnig. Ik heb de verslaving en ik kan (en wil) de gewoonte niet afkicken. Maar waarom geniet ik er zo van?

 

Telkens wanneer ik te veel op mijn kantoor of in een stad doorbreng, raak ik geagiteerd en gefrustreerd. Wanneer ik tijd buitenshuis doorbreng, vooral op afgelegen plekken, ben ik blij en vrij. Soms vraag ik me af waarom. Veel van mijn naaste familieleden en vrienden, die een zeer vergelijkbare achtergrond en opvoeding hebben, hebben niet dezelfde drang. Maar voor mij voelt dat verlangen om buiten te zijn en verbonden te zijn met het landschap aangeboren, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 

Keith Foskett vat dit hele concept in zijn boek The Last Englishman uitstekend samen: “Mensen hebben het overgrote deel van hun bestaan ​​in het wild doorgebracht. Dorpen en steden zijn een relatief nieuw concept en hoewel ze ons een veilig gevoel geven, is het niet de bedoeling dat we daar zijn. Ze zijn niet onze natuurlijke omgeving. Je zult je vrij snel realiseren dat we in de buitenlucht zijn opgevoed, waar we onze kindertijd hebben doorgebracht en waar we zijn opgegroeid. Het zit in ons verankerd en is geruststellend.”

 

Het moderne leven kan stressvol zijn. Er zijn allemaal deadlines en verantwoordelijkheden, geld en papierwerk en pingende e-mails. Maar als je eropuit trekt voor een wandeling in de bergen of een bos ontkom je hieraan. Het is goed voor de ziel. Het is tijd voor eenzaamheid, zelfreflectie en stilte. Je bent omringd door de natuur, kletsende vogels, zoemende insecten en je ademt frisse lucht in.

 

Slechts een paar uur alleen op een pad zal mijn hoofd leegmaken, me helpen problemen op te lossen die me al jaren dwars zitten, of me gewoon in staat stellen om te ontspannen en te ontstressen. Ik vind het proces van de ene voet voor de andere zetten zowel therapeutisch als helend. Het zet de zaken ook in perspectief. Als je bovenop een top staat omringd door prachtige uitzichten in alle richtingen, lijken de kleine problemen van het leven te vervagen. Niets anders doet er echt toe als je op de top van een berg staat.

 

Ik ben een doelgericht persoon. Ik hou ervan mezelf te testen, buiten mijn comfortzone te gaan en het gevoel te hebben dat ik echt iets heb "gepresteerd". Wandelen is hiervoor uitstekend geschikt. Wat is een beter gevoel van prestatie dan jezelf naar de top van een berg te rijden of een lange trail af te leggen?

 

Wandelen is ook een geweldige cardiotraining. Beklim een ​​berg en je hart bonst, je longen zwellen en je beenspieren branden. Het is de sportschool van de natuur. Deze oefening geeft me een echte kick.

 

Ik zou nog wel even door kunnen gaan maar ik raad je vooral aan om zelf zo snel mogelijk de wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan!