Tips & Tricks - 10 Trailrun superfoods

Tips & Tricks - 10 Trailrun superfoods

TOP 10 TRAIL RUNNING SUPERFOODS


Inov-8 ambassadeur Ben Abdelnoor is een food-loving trail, fell, mountain en ultrarunner die woont, werkt en rent in het hart van het Lake District (VK). Als hij niet aan het rennen is, werkt Ben, een voormalig winnaar van de Lakeland 50 en Lakeland Classics Trophy, in een café waar hij eten klaarmaakt om hardlopers en wandelaars van brandstof te voorzien. Hier is zijn top 10 van trailrunning-superfoods om je boodschappenkasten mee te vullen.


1. HAVER
Haver is een energie verhogend voedingsmiddel dat ik steevast gebruik, meestal als ik besluit om pap als ontbijt te nemen. Haver bevat oplosbare vezels die helpen om het ‘slechte’ cholesterol te verlagen en je langer een vol gevoel te geven.

2.  Hertenvlees 
Hertenvlees is een van de lekkerste en gezondste vleeswaren die er zijn. Vergeleken met de meeste soorten vlees, vooral rundvlees, bevat het weinig calorieën en weinig vet. Het bevat meer eiwitten dan enig ander rood vlees, wat betekent dat je langer een vol gevoel zult hebben.

3. ROGGEBROOD
Met name Duits roggebrood, dat rijk is aan vezels en een vrij lage glycemische index heeft. Het gaat geweldig met kaas, zoals Jarlsberg. Het is behoorlijk robuust, dus kan op een lange termijn in een heuptas worden geperst of worden verpakt.

4. NOTEN BOTERS
Amandel- en cashewnotenpasta zijn er twee die ik altijd in mijn kast heb staan. Smeer ze op een banaan of wat toast voor een snelle snack. Noten helpen de bloedsuikers te stabiliseren en zorgen zo voor een goede balans van fruit, dat fructose bevat. Ze zitten ook boordevol vitamines en mineralen.

5. PURE CHOCOLADE
Een lekkere traktatie! Zorg ervoor dat je erop zuigt in plaats van erop te kauwen, zo krijg je de meeste smaak. Donkere chocolade bevat ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten.
 
6. KOKOSOLIE
Ik gebruik het als vervanging voor gewone olie in zoveel mogelijk van mijn koken en bakken. Het is gezonder dan de meeste bakoliën en mijn fysio gebruikt het zelfs als massageolie!

7. APPELS
Er zijn zoveel soorten om uit te kiezen en ze kunnen allemaal worden gecombineerd met wat kaas en noten voor een gezond tussendoortje of dessert. Schil ze niet om de antioxidanten en vezels te maximaliseren. 

8. CHIA ZADEN
Doe deze superzaden op je ontbijtgranen, in je berkenmuesli, pap of flapjack. Je hoeft ze niet te vermalen, maar als je ze in een shake wilt gebruiken, laat ze dan een nacht opzwellen in vloeistof. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.

9. BRUINE RIJST
Een nootachtig en smakelijk alternatief voor wit, dat ontdaan is van de meeste voedingsstoffen. Het duurt iets langer om te koken, maar eventuele restjes zijn heerlijk koud in salades. Net als roggebrood is het vezelrijk en zorgt het ervoor dat je langer een vol gevoel hebt.

10. KIKKER ERWTEN
Een geweldige vleesvervanger die goedkoop en gemakkelijk te gebruiken is. Ze werken geweldig in stoofschotels en curries of je kunt je eigen hummus maken. Kikkererwten zijn net als de meeste peulvruchten, een goede bron van vezels en eiwitten.