Tips & Tricks - De 5 stappen om je voor te bereiden op je eerste meerdaagse hike.

 • Geplaatst op
 • Door 365 Sports
Tips & Tricks - De 5 stappen om je voor te bereiden op je eerste meerdaagse hike.

Misschien staat het al heel lang op je bucketlist, misschien begin je je er net een beetje in te verdiepen. Hoe dan ook, wanneer je voor het eerst te voet op pad gaat zijn er veel dingen waar je misschien niet zeker van bent, helemaal wanneer het de voorbereiding betreft. Geen zorgen, want in dit artikel vind je het antwoord op de vraag die iedere wandelaar zichzelf wel een keer gesteld heeft: hoe bereid je je voor op je eerste hike?

 

 

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS CRUCIAAL

Zoals met eigenlijk elke trip is een goede voorbereiding van je wandeling cruciaal. Het klinkt misschien eng, maar in principe staat je leven op het spel. In vele gevallen ga je met je wandeling de natuur in, en daar heeft de mens het niet altijd voor het zeggen. Dus afhankelijk van waar je wat doet en met wie, kan een goede voorbereiding het verschil betekenen tussen een geslaagd avontuur en een ellenlange nachtmerrie.

Maar niet alleen voor noodgevallen is een goede voorbereiding van belang: ook om het leuk te hebben dien je je goed te prepareren. Immers: als je van te voren over alles hebt nagedacht, kom je zo min mogelijk voor onverwachte verrassingen te staan en kun je precies dat doen waarvoor je aan je wandeling begonnen bent: genieten!

 

 

STAP 1: ZORG VOOR EEN GOEDE BASIS

Voordat je überhaupt kunt gaan plannen of voorbereiden, moet je basis goed zijn. Daar versta ik onder dat je de wandeling die je graag zou willen doen KAN en MAG wandelen.

Met KAN bedoel ik onder andere dat je op de plek van je wandeling kunt komen en weer kunt vertrekken. Loop je een rondje of retour, dan is dit al makkelijker dan wanneer je in een rechte lijn van je auto naar het eindpunt van de wandeling wandelt: hoe kom je immers terug? Ben je afhankelijk van het OV, plan deze reis dan. Ben je afhankelijk van liften, plan hier ruim de tijd voor in. Houd ook rekening met mogelijk slechtere weersomstandigheden door seizoenen of hoogte. En ga je inderdaad de (afgelegen) bergen in: ook al ziet dat weggetje er op de kaart begaanbaar uit, informeer altijd of de weg niet gesloten is door sneeuw of versperd is door puin of rotsverschuivingen. Je zal niet de eerste zijn die zijn feitelijke wandeling tot in de puntjes voorbereid heeft, maar op het moment suprême niet bij het beginpunt kan komen!

Met MAG bedoel ik dat wanneer je eenmaal op het beginpunt van de wandeling bent aangekomen, niemand jou kan verbieden om te gaan lopen. Hiermee doel ik onder andere op de “permit” (toestemming) die je nodig hebt voor bepaalde wandelingen of beklimmingen, maar ook op jouw fysieke gesteldheid en het advies wat artsen jou gegeven hebben of wat jouw omgeving je aangeraden heeft, in combinatie met hetgeen jouw reisverzekering dekt en wat niet. Wanneer je niet zeker weet of jouw verzekeringsmaatschappij een ongeval tijdens die sneeuwwandeling of bergtocht dekt, controleer dit van te voren en in het geval van een afwijzend antwoord: neem het risico niet.

 

 

STAP 2: DE PRIMAIRE WANDELBEHOEFTEN

Wanneer je voor jezelf besloten hebt dat je KAN en MAG vertrekken, moet je je primaire wandelbehoeften in orde maken. Wat die behoeften zijn, hangt natuurlijk af van jou en van de wandeling die je gaat maken. Ga je een huttentocht maken, dan is een tent geen vereiste. Hou je het bij dagwandelingen, dan hoeft er geen kooktoestel mee. Jouw primaire wandelbehoeften hangen af van jouw wandeling, dus denk hier van te voren goed over na, op deze punten kun je je beter goed voorbereiden en zorgen voor materiaal dat helemaal bij jou past en waar je met plezier en vertrouwen je wandeling mee tegemoet gaat.

Wat betreft de primaire wandelbehoeften kun je heel globaal de onderstaande punten aanhouden:

 

DAGWANDELING:

 • wandelschoenen
 • wandelkleren
 • water

 

MEERDAAGSE WANDELING MET ACCOMMODATIE:

 • alles hiervoor genoemd plus:
 • rugzak
 • eten (kan deels in de accommodatie)
 • geld/creditcard

 

MEERDAAGSE WANDELING ZONDER ACCOMMODATIE:

 • Alles hiervoor genoemd plus:
 • slaapbenodigdheden
 • kook- en eetbenodigdheden

 

Zoals je ziet zijn de hierboven beschreven behoeften het absoluut minimale, maar daardoor het meest belangrijke dat je nodig hebt om je wandeling tot een succes te maken. Bereid dit goed voor: loop die wandelschoenen goed in, zorg dat je een rugzak koopt die bij jouw rug past, bepaal of je liever in een tent of onder een zeiltje slaapt, enzovoorts. Ik heb het al eerder gezegd, en hoewel ik niet in andermans portemonnee kan kijken, zeg ik het weer: bespaar hier niet op. Bovengenoemde aankopen zijn een investering voor vele jaren en dragen elke minuut bij aan jouw wandelplezier.

 

STAP 3: MAAK EEN COMPLETE PAKLIJST

Je primaire wandelbehoeften zijn zoals gezegd écht het minimale wat je mee moet nemen om je wandeling te volbrengen, maar natuurlijk blijft het daar niet bij. Maar hoe vaak je het al hebt gedaan: een complete paklijst maken is een beste klus. Er hangt ook wel wat van af, want jouw hele wandeltocht staat of valt bij dat ene document.

 

DAGWANDELING

Wanneer je op een dagwandeling gaat, dan is het verleidelijk een vluchtige paklijst in je hoofd te maken, maar onderschat ook dit niet. Is het ’s ochtends ijskoud, dan is de kans dat je zonnebrandcreme vergeet best groot. Is het onbewolkt, vergeet toch je regenjas niet. Heb je wel genoeg eten en drinken, voor zowel de heen- als de terugweg? En van nature romantiseren we zo’n wandeltocht van te voren een beetje, maar gaat er iets mis, heb je dan wel een ehbo-set, pleister, lijm, naald en draad of andere hulpmiddelen bij je?

 

MEERDAAGSE WANDELING

Het wordt alleen maar erger wanneer je langer op pad gaat. Stroomvoorzieningen (reservebatterijen, powerbanks, zonnepanelen etc) kunnen je helpen je telefoon, action cam of e-reader op te laden wanneer de batterij op is. En wat te denken van eten? Ga je langer op pad, dan zal je immers moeten aansterken. 

Daarnaast zijn er een aantal “standaard” zaken die je hoewel het niet echt primaire behoeften zijn eigenlijk altijd bij je moet dragen. Denk hierbij aan een kaart/kompas/GPS (en de kennis hoe te gebruiken), een EHBO-setje en natuurlijk een camera, want iedereen moet na afloop jouw jaloersmakende foto’s te zien krijgen natuurlijk. Een telefoon is handig als communicatiemiddel, maar houd er rekening mee dat veel wandelpaden geen bereik hebben, dus neem voor noodgevallen een GPS-unit mee.

 

 

STAP 4: START JE TRAINING

Het antwoord op de vraag of jij moet trainen voor je aanstaande avontuur kun alleen jij geven. Als het goed is heb je je wandeltocht op papier voorbereid en weet je hoe lang en uitdagend deze gaat worden. Zet dit af tegen jouw fysieke gesteldheid en je weet snel genoeg of je moet trainen. Deze fysieke training kun je vaak opsplitsen in verschillende stadia: korte wandelingen, middellange wandelingen & lange wandelingen. Vervolgens kun je deze drie stadia herhalen met bepakking (al naar gelang de bepakking die jij op je wandeling mee denkt te nemen). Ten slotte ga je dit soort tochten oefenen met bepakking én met hoogteverschil. Hiervoor hoef je echt niet elke week de bergen in: ook in Nederland heb je mooie heuvelachtige paden en onthoud: 10 keer een heuvel van 100 meter hoogte op betekent ook 1000 meter klimmen!

Naast de fysieke beproeving en bijbehorende training, zijn er meer zaken die je moet oefenen. Kun je bijvoorbeeld je tent wel opzetten? Kun je navigeren wanneer je de weg kwijt bent? Weet je hoe je je slaapmatje moet repareren als er een gat in komt? Spreek je de taal van het gebied waar je heen gaat, of kun je op een andere manier communiceren?

De laatste manier waarop je moet trainen voor je wandeltocht is mentaal. Ga je alleen, dan moet je dit niet onderschatten, maar ook als je samen met iemand gaat, kan het psychologische aspect een belangrijke rol spelen. Op papier klinkt een wandeling van drie dagen niet zo lang, maar ga maar eens 72 uur met iemand op pad, dan merk je snel genoeg wanneer je daar niet echt klaar voor was. Voor een deel is dit ervaring, maar denk er van te voren goed over na.

 

STAP 5: BEREID JE OP ÁLLES VOOR

Het is niet voor niets dat bij zowat elke vacature “drie tot vijf jaar ervaring” vereist is. Het is niet voor niets dat de term “levenservaring” naar mate de jaren vorderen steeds meer lading krijgt. Ervaring = alles. Er zijn simpelweg dingen die je pas gaat leren door het te doen. Dat gezegd hebbende: natuurlijk kun je je van te voren optimaal voorbereiden door álle mogelijke scenario’s zo goed mogelijk door te nemen. Bedenk zelf wat er mis of anders kan gaan dan jouw ideaalscenario. Praat met mensen die al vaker gewandeld hebben en belangrijker: stel vragen en maak gebruik van hun kennis en tips. En probeer jouw grenzeloze zelfvertrouwen ietwat te relativeren, want nogmaals: ook al denk je dat je alles ondervangen hebt, je gaat jezelf tegenkomen.

 

GENIET VAN JE HIKE

Heb je alle stappen doorlopen, dan betekent dat dat je in principe klaar bent voor je wandeling. En inderdaad: de eerste keren zal je er achterkomen dat je dingen vergeten bent, verkeerd ingeschat hebt of totaal over het hoofd gezien hebt. Geeft niks. Wandelen is te gek, en hoewel er momenten gaan zijn waarbij je je ellendig of alleen voelt: wanneer je dan weer boven op een bergtop komt en van het onbeschrijflijke uitzicht geniet, dan kun je eigenlijk maar één ding concluderen: het was het meer dan waard.