Tips & Tricks - Hoe pak je modder aan

  • Geplaatst op
  • Door 365 Sports
  • Geplaatst in Tips & Tricks
Tips & Tricks - Hoe pak je modder aan

HARDLOOPTIPS: 10 MANIEREN OM DE MODDER TE VERSLAAN

 

Modder. Sommige lopers zijn er dol op. Sommige lopers hebben er een hekel aan. Hoe dan ook, er is geen ontkomen aan het feit dat modder een van de moeilijkste terreinen is om doorheen te rennen. Of het nu op de paden, de bergen of de heuvels is, modder, vooral de dikke, glibberige soort kan snel energie uit je benen halen. Om rechtop te blijven en zo snel mogelijk te blijven bewegen, heb je trailrunning schoenen met een agressieve buitenzool nodig. Maar welke andere tips hebben onze hardloopexperts om de modder te verslaan?

 

1. GA SQUATTEN
Om sterk te zijn in glibberige omstandigheden heb je een grotere, rondere en stevigere achterkant nodig. Krachtwerk heeft een aanzienlijk verschil gemaakt voor mijn hardloop prestaties en belangrijke verbeteringen kunnen worden gemaakt met slechts een paar minuten per dag. Lunges en squats zijn je vriend. De kracht die je wint, komt ook ten goede bij je heuvelachtige runs. Het helpt bij het voorkomen van blessures en helpt bij stabiliteit wanneer het terrein glad is.

 

2. VERKORT UW PAS
Pas op modderige stukken uw paslengte aan om dichter bij uw heupen te landen en op uw voorvoet om meer controle te krijgen. Door uw pas te verkorten en uw cadans (stappen per minuut) te verhogen, kunt u snelheid behouden zonder stabiliteit in te leveren. Visualiseer korte snelle passen alsof je op hete kolen rent. Zodra je door de modder bent, keer je terug naar je normale looppas.

 

3. OEFENEN, OEFENEN, OEFENEN
Het klinkt vanzelfsprekend, maar oefening baart kunst. Veel hardlopers verzuimen om door de modder te rennen en vinden het dan erg zwaar op de racedag. Zorg er tijdens het trainen voor dat u zowel in een rustig tempo als in een wedstrijdtempo oefent. Hierdoor leer je veel over hoe je het beste met de modder kunt omgaan. Onthoud dat er ook verschillende soorten modder zijn, of het nu dik, waterig of plakkerig is, probeer zoveel mogelijk verschillende soorten te vinden terwijl je aan het trainen bent.

 

4. BOUW STERKE KUITSPIEREN
Sterke kuitspieren helpen je niet alleen snel een heuvel op te sprinten, ze zullen je ook helpen om jezelf snel vooruit te stuwen op een modderig pad. Dus als je ook een moddermeester wilt zijn, wees dan streng voor jezelf en doe je kuittraining. Doe elke ochtend en avond 3 sets van 15 staande calf raises. Dit zal je zeker helpen de modder te verslaan!

 

5. OMHELS DE MODDER
Maak zo snel mogelijk je nieuwe paar schoenen zo smerig mogelijk! Gun jezelf een korte flirt van vijf minuten met hen. Maak eerst een foto, zodat je jezelf eraan kunt herinneren hoe ze er vroeger uitzagen. Bewonder hun schoonheid, streel hun smetteloze bovenwerk terwijl je je foto uploadt naar Instagram en een geschikt filter kiest. Als deze korte maar zeer mooie affaire voorbij is ga je rennen en spring in de grootste, diepste, meest stinkende modderpoel die je kunt vinden. Op die manier bespaar je jezelf het liefdesverdriet om emotioneel gehecht te raken aan je smetteloze schoenen en kun je ervan genieten om de echte reden waarvoor je ze hebt gekocht, vanwege hun comfort en grip, niet alleen om hoe ze eruitzien.

 

6. KIES DE BESTE LIJN
Laat je hardlooppartner naar voren rennen als je bij een modderig stuk komt (het is het beste om dit op een subtiele manier te laten gebeuren in plaats van te voor de hand liggend te zijn), en vermijd dan de plekken waar hij/zij bijzonder diep is weggezakt! 

 

7. HERONTDEK JE INNERLIJKE KIND
Je kunt het niet ontkomen, modder is een essentieel onderdeel van off-road hardlopen, dus in plaats van erover te zeuren, omarm het. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen worden verslagen door de gedachte aan modder voordat ze zelfs maar beginnen. Voor hen wordt het een nooit eindigende gevecht. Zet hem op ga ervoor en geniet ervan! Herinner je je de vrije overgave van het kind zijn toen modderig worden leuk was? Denk terug aan deze vrijheid en ga voluit met een positieve mindset. Wat maakt het uit of je vies wordt of zelfs face-plant maakt? Het zal een glimlach op je gezicht toveren!

 

8. DRAAG GEEN WITTE SOKKEN
Denk aan de nasleep voordat je aan je run begint. Witte hardloopsokken zullen nooit meer wit zijn! Modderige benen en voeten zijn ook niet geweldig voor je auto-interieur of de tapijten in huis, dus neem altijd reservekleding en schoenen mee om je om te kleden.

 

9. OVERWEEG NEOPREEN SOKKEN
Als het gaat om hardlopen op modderige paden, vooral op de natste of koudste winterdagen, wil je misschien je tenen meer dan normaal beschermen. Warme voeten lopen fijner dan koude voeten. Probeer neopreen sokken als je kou en de natte modder wilt verslaan. Plus ze beschermen tegen het krijgen van zand of vuil tussen je tenen.

 

10. MAAK JE MODDERIGE HARDLOOPSCHOENEN SCHOON
Het is een vraag die we veel krijgen. Hoe maak je modderige hardloopschoenen het beste schoon? Verwijder eerst het voetbed. Gebruik daarna koud water om je schoenen met de hand te wassen of af te spoelen, zowel van binnen als van buiten. Vul ze met krantenpapier om de schoenen hun vorm te laten behouden. Laat ze op natuurlijke wijze drogen met het voetbed nog verwijderd. Forceer het droog proces niet omdat dit het bovenwerk en de tussenzool kan beschadigen.