Technical Tuesday - Graphene Grip

Technical Tuesday - Graphene Grip

In 2017 lanceerde Inov-8 voor het eerst sportschoenen met grafeen. In 2021, ruim vier jaar later, worden steeds meer schoenen gemaakt met dit wondermiddel. Maar wat maakt grafeen zo uniek om het in schoenen te verwerken?

Voor de ontwikkeling van de sportschoenen met grafeen werkt Inov-8 nauw samen met de Universiteit van Manchester. Laboratoriumtesten toonden aan dat de buitenzolen die versterkt zijn met grafeen, sterker rekbaarder en slijtvaster zijn. In het filmpje hieronder zie je mooi hoe dit wordt getest.

 

 

De eerste schoenen met grafeen waren de Mudclaw G 260 en de Terraultra G 260. Deze zijn door de jaren heen verder verbeterd naar de Mudclaw G 260 v2 en de Terraultra G 270. Bij de G modellen van Inov-8 is de buitenzool versterkt met een klein beetje grafeen, waardoor de zool 50% sterker, 50% rekbaarder en 50% slijtvaster is.

 

Grafeen is gemaakt van koolstof en vind je terug in grafiet, het materiaal waar een potloodpunt uit bestaat. Als je koolstof bekijkt onder een microscoop bekijkt zie je laagje met zeshoeken. De puntjes zijn de koolstofatomen en het laagje ertussen is grafeen. Meestal is zo'n dun laagje niet stevig, maar grafeen is dun, sterk en stabiel tegelijk.

 

 

In 1947 werd grafeen ontdekt door Philip Russel Wallace. Pas in 2004 lukt het Andre Greim en Konstantin Novoselov om grafeen los te peuteren uit grafiet. Hier gingen jaren aan onderzoek en nieuwe ontdekkingen over grafeen aan vooraf. Het unieke aan grafeen is dat het tegelijk heel dun en enorm stevig is en rekbaar is. Grafeen is daarom ook een interessant materiaal voor de ontwikkelingen in de computer- en medische sector. In de sportsector wordt grafeen ook gebruikt bij tennisrackets, ski's, fietshelmen en banden. 

 

De reden dat het wondermiddel nog zo weinig wordt gebruikt, komt doordat is het lastig is om het goedkoop en in grote hoeveelheden te produceren. Om grafeen op grote schaal te gebruiken is nog tijd en onderzoek nodig. 

 

Bron

 

 

Technical Tuesday

Hier staat een overzicht van alle onderwerpen tot nu toe.

3D Dots

Graphene Grip

Boomerang