Tips & Tricks - 9 boeken die het leven van ambassadeur Björn hebben veranderd.

  • Geplaatst op
  • Door 365 Sports
  • Geplaatst in Tips & Tricks
Tips & Tricks - 9 boeken die het leven van ambassadeur Björn hebben veranderd.

Björn (@de_boomstamman) is ambassadeur van 365 Sports en vertelt je in deze blog alles over de 9 boeken die zijn leven hebben verandert. De boeken zijn allemaal gerelateerd aan de onderwerpen 'mindset' en 'sport'. laat je verrassen en veel lees plezier. 

 

Ik lees maar enkele boeken per jaar en als het een goed boek is geef ik hem aan iemand anders die volgens mij ook wat aan dat boek heeft. Een paar boeken zijn een uitzondering, die hebben letterlijk mijn leven verandert en leen ik graag uit maar geef ik niet weg. Leren van de mindset en motivatie, de struggles en de successen van andere mensen heeft mij geholpen duursport te beoefenen zonder noemenswaardige blessures en met veel plezier. We zijn een sociale diersoort en er is niets zo verrijkend als leren van je medemens. (Bijwerkingen zijn ook dat je medemens beter begrijpt, minder frustratie naar anderen, minder haat zelfs en misschien zelfs wereldvrede?!

 

Boek 1: Topsport in de genen, van David Epstein.
Dit boek vertelt over hoeveel waarheid er achter de 10.000 uren regel zit. (De bewering dat als je 10.000 uur in een activiteit stopt, dat je er dan minstens top amateur in kan worden.) Er wordt aan de hand van enorm veel voorbeelden uitgelegd dat "talent" iets is wat je kan hebben maar nog steeds aandacht moet geven. En die Keniaanse renners die "nu eenmaal de juiste genen hebben"? Meer mythe dan waarheid. Als je, net als sommige van hen iedere dag naar school loopt heb je nog steeds veel meer uur er in zitten dan wanneer je als Hollander met de bus naar school rijdt en 4x per week naar atletiek gaat. Mooiste quote uit dit boek komt van een Amerikaanse atletiekcoach: "Als we de Olympische Kenianen willen verslaan moeten we geen geld in betere trainingsprogramma's stoppen maar schoolbussen kopen voor alle Kenianen."

Dit boek liet mij voor het eerst zien dat er meerdere wegen zijn naar je doel bereiken.

 

Boek 2: Eat & Run door Scott Jurek.
Voor mij is Scott een onwijs tof voorbeeld. Ultrarunner, Vegan, finisht in alle grote Ultraruns als eerste maar blijft aan de finishlijn staan om tot aan de laatste loper toe iedereen met gejuich binnen te halen. Ultrarunning is life. Je doet het samen, dat is wat ik sinds dit boek ook probeer uit te stralen.

Het boek bevat zijn levensverhaal waarbij bijna ieder hoofdstuk begint met één van zijn epische races terwijl hij ondertussen schrijft over de uitdagingen in zijn eigen leven, zoals de verantwoordelijkheid voor zijn aftekelende moeder. Rennen is therapie en een manier om te ontsnappen. Dat is iets wat mij de afgelopen jaren ook heeft geholpen door vergelijkbare obstakels.

Also, door dit boek ontdekte ik de gouden tip (voor mij althans). Toen ik die las en ging toepassen kon ik opeens i.p.v. 10km tot wel 60km vrijwel moeiteloos rennen.

De tip? Cadans. Kortere en snellere passen is minder contacttijd met de grond, minder energieverbruik doordat je benen minder ver naar voor en naar achter slingeren, meer kans om bij te sturen bij ruig terrein en dus ook minder blessurekans = meer plezier en meer het gevoel van vrijheid.

Side note: Het boek staat vol gave vegan recepten voor fanatieke sporters. Zelfs mijn vrouw heeft dit boek gelezen.

 

Boek 3: Born to run van Chris MCDougall.
Mijn absolute topper, op dit moment mijn allermooiste boek. McDougall begint zijn boek met "Waarom doet mijn voet pijn?" en eindigt met de mooiste race die de wereld nooit heeft gezien. Centrale rol in het boek ligt er voor de Tarahumara, een volk wat rennen als levensfilosofie heeft.

Het boek heeft heel veel mooie anekdotes en leest als een spannende detective. Dit boek las ik als derde in mijn rijtje van lifechanging verhalen en heeft definitief mijn vuurtje aan het branden gebracht voor het vrije rennen, zonder doel van afstand of snelheid. Gewoon naar buiten en rennen zolang als je zin hebt zonder zorgen. En ja, ik ren regelmatig in races, maar nog steeds zonder trainingsplan en in plaats daarvan genietend en rennend met de wereld om me heen, in plaats van er op.

Quote: "Think easy, light, smooth and fast. You start with easy because if that is all you will get, that's not so bad. Then work on light, make it effortless like you don't give a sh*t how high the hill is or how far you need to go. When you've practiced that so long that you forgot you're practicing, you work on making it smooooooth. You won't have to worry about the last one - you get those three and you'll be fast!" By Caballo Blanco, the white horse.

Sinds dit boek ben ik helemaal overtuigd dat wij allemaal geboren zijn om te rennen, ook jij!

En de clue? Wat Caballo zegt en de verhalen die McDougall vertelt gaan over alle gebieden van je leven en beperken zich niet tot rennen. Een ultrarun is voor mij dan ook de beste metafoor voor het leven. Je maakt een plan, maar net als bij het leven is de tocht zo lang dat je nooit zeker zult weten wat er op je pad komt. Dus wees lief voor jezelf, zodat...wanneer er iets onverwachts op je pad komt, je de kracht hebt om er mee om te gaan. 

 

Boek 4: Minimalism van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus.
Kort na het krijgen van ons dochtertje die volledig blind bleek kwam ik vanuit het onderwijs in een burnout. Vervelende en zware momenten, maar tegelijk ook kansen om opnieuw te kijken welke richting je aan je leven wil geven. Minimalism gaat over een leven als minimalist, of eigenlijk beter gezegd, over een betekenisvoller leven. Dat is niet, zoals mensen vaak denken, leven zonder spullen. Het betekent simpelweg dat je van alles in je leven bekijkt of het echt waarde voor je heeft. Dus als jij echt gelukkig wordt van het voelen van die 300 boeken in je studeerkamer, dan moet je die gewoon lekker houden. Maar tegelijk, als jij die houtsnijset in de garage of die gitaar op je slaapkamer hebt liggen en je eigenlijk telkens betrapt op knagende gedachten als "eigenlijk wil ik daar nog iets mee doen!"...misschien is nu dan niet het moment en kan je het beter weggeven.

Het boekje heeft als kernboodschap "Hoe leid ik een betekenisvol leven?" Door telkens het hoofdstuk te beginnen met hetzelfde verhaal verkennen ze wat echt belangrijk is. "Stel je voor, je heb een succesvolle baan, lieve vrouw, gezonde kinderen een mooi huis, enz. Maar je krijgt van de dokter te horen dat je nog maar een dag te leven hebt... Oftewel, gezondheid is iets belangrijks. Nu hetzelfde verhaal nogmaals. Je hebt een succesvolle baan, een mooi huis, enz. Maar je hebt geen relatie en dus niet iemand om het mee te delen. Relaties zijn dus belangrijk. Zo beginnen ze telkens een nieuw hoofdstuk met dat verhaal en concluderen dat gezondheid, relaties, een passie, persoonlijk groei en bijdrage leveren aan de maatschappij de belangrijkste waarden zijn. Kleine tip van de sluier, sinds dit boek ben ik voor die passie gegaan, ultra- en trailrunnen. Sinds dit boek ben ik ook minder gaan werken, om meer tijd te hebben voor mijn gezin en mijn gezondheid. Tot op de dag van vandaag pak ik dit boekje erbij wanneer mijn leven vast lijkt te lopen.

Oh ja, er staan leuke challenges en praktische voorbeelden in als jij dit ook wilt proberen. Aanrader, het is een dun boekje, lezen kan geen kwaad.

 

Boek 5: Philosophy for Polar Explorers door Erling Kagge.
Dit boek heeft geen bijster sterke structuur (lijkt het in het eerste instantie) maar voelt alsof je in de kroeg de verhalen van avonturier Erling Kagge aan hoort. Oftewel, "that's a good thing". Erling is o.a. met een slee naar de Noordpool gelopen.

Wijze les: discipline hebben is belangrijk. Sta iedere dag op tijd op om te gaan wandelen, bijvoorbeeld. Maar merk je dat je nooit een dag over durft te slaan omdat je bang bent je schema niet opnieuw op te starten dan is dat geen discipline, dat is dwangmatig." Durf soms los te laten en het even helemaal anders te doen.

Erling weet ook in de woorden te vatten wat ik herken van lange fietstochten, hardlooptochten of adventureraces. Als je dagen en weken op jezelf bent aangewezen ervaar je een rust en leer je naar jezelf luisteren. Zoals Karel Sabbe in zijn Barkley Marathons documentaire vertelt: "je leert dingen over jezelf in een korte tijd, waar andere mensen jaren of zelfs hun hele leven voor nodig hebben."

Een top idee om dit boek te lezen als je vooruit wilt komen in je leven.

 

Boek 6: North door Scott Jurek.
Scott Jurek rende de Appalachian trail om de FKT te verbeteren. Een 3500km lang pad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Scott legde dit pad af in 46 dagen.

Nadenkend over wat hij wilde met zijn carrière als succesvol ultrarunner ging Scott op zoek naar een nieuw groot doel. Deze vond hij in de bizarre afstand van de Appalachian. Met al vrij vroeg in de tocht een blessure wist hij met doorzettingsvermogen, vrienden en ervaring toch de run uit te voeren. Dit boek inspireerde mij om het Pieterpad in 2021 in 7 dagen te rennen. En ironisch genoeg begon ik daar onbedoeld ook geblesseerd aan, met permanente zenuwschade door een hernia. Hoewel ik daardoor 'maar' 402 van de 505km zelf te voet heb afgelegd, heeft dit verhaal van Scott mij het vertrouwen gegeven dat ik dit avontuur ook ging volbrengen. Met hulp van veel vrienden is dit een succes geworden wat zelfs dik 9.000 euro opbracht voor het Bartimeus fonds.

(Sidenote, ik heb nog steeds op mijn verlanglijstje staan om in gezonde toestand het Pieterpad alsnog te volbrengen, binnen een week, helemaal solo. Dus het knaagt niet aan me, maar het kietelt wel. Tip van Flip: begin grote uitdagingen niet vanuit frustratie omdat het nog niet gelukt is. Begin ze vanuit liefde, blijheid en andere positieve emoties.)

Door dit boek en het Pieterpad avontuur heb ik inmiddels mijn pijlen dan ook op de Marathon Dessables (MDS) in 2024 gezet, wederom voor het Bartimeus fonds .

Wijsheid: ongeacht wat je wilt bereiken in de wereld, stel een doel! Verkondig het vervolgens aan de wereld en de rest volgt vanzelf. Dat merk ik nu ook bij de plannen voor de MDS. Iemand kent een oud deelnemer. Die oud deelnemer verwijst je weer naar een materiaalexpert. Via die weg komen er bedrijfjes die je willen sponsoren, enzovoorts. Grote doelen haal je, maar zorg dat je het samen doen, dat heb ik geleerd van dit boek. Het is zonde als je helemaal alleen probeert dit te bereiken, het is heerlijk als je het kan delen met vrienden en het samen met hen probeert te bereiken. Al is het maar door er gewoon af en toe met ze over te praten.

 

Boek 7: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman.
Ik dacht de eerste 30 jaar van mijn leven dat ik in de basis een pessimist ben. Door dit boek ontdekte ik dat ik heel veel geef om de mensen om mij heen en echt naar ze luister. Een goede eigenschap, maar daardoor verwarde ik 30 jaar lang de negatieve energie die soms van anderen komt als mijn eigen kern. Ook was ik vanaf mijn 25e als opgeleid bioloog somberder gaan denken over hoe we de wereld toetakelen. Dit boek dat omgekeerd en heeft mij meer vertrouwen gegeven in de medemens. En ja, ik ben na dit boek al een keer opgelicht door een straatboef, maar ik ga daarom niet voorzichtiger zijn. "You might get burned once or twice, but you will see the sun shining many more times." (Zelfverzonnen wijsheid.) Oftewel, soms maken mensen misbruik van je, maar dat weegt niet op tegen alle keren dat mensen je veel moois teruggeven als je ze vertrouwt. (Sidenote, "The speed of trust" van Stephen Covey is ook een mooi boek, hieraan gerelateerd.)

Dus dank je wel Rutger , dit boek gaf mij meer vertrouwen in anderen. En anderen hebben mij sinds die tijd ook heel veel moois daar voor terug gegeven.

Also, ik kijk geen nieuws meer. Ik ben meer gaan kijken hoe ik binnen mijn eigen invloedssfeer de wereld vooruit kan helpen. De negatieve berichten in het nieuws vrees ik niet, maar ze helpen mij niet.

 

Boek 8: Drive van Mark Tuitert. 
Dit boek kwam precies tegelijk met de beste coach die ik in mijn hele leven gehad heb. Die coach, Lars Ros en zijn "manfullness" en dit boek Drive versterkte elkaar enorm.

Wat heeft het me gebracht?

Beeld je eens een soort bubbel in, om je heen. Jouw eigen ruimte. Helpende gedachte 1: "Niets buiten die bubbel kan jou raken.". Nu denk je misschien dat dat niet waar is. Maar alles wat jou spanning bezorgt gebeurt vaak al voordat de situatie ook echt in de buitenwereld heeft plaatsgevonden. Of naderhand, als je nog lang na loopt te mopperen. Die gedachten hebben alles met een werkelijk iets of iemand te maken, maar het gebeurt allemaal in jouw eigen hoofd. Helpende gedachte 2: Als het dus allemaal in jouw hoofd gebeurt ben JIJ de beste persoon om er op een andere manier mee ok te gaan. Dat vind ik als een hele positieve boodschap klinken.

Een gerelateerd gaaf inzicht: Je hebt maar op erg weinig dingen invloed. Dat lijkt sneu, maar is heel tof. Want stop je energie in dingen die je dus wel kunt beïnvloeden. Zo ben je gezonder met je eigen energie en gezondheid bezig.

Tot slot: Het leven heeft geen bepaald einddoel, dus laat het "Zoek een baan, koop een huis, krijg kinderen, koop een groter huis, ga met pensioen" los en ga met de stroom mee. Als je je niet zo star focust op die traditionele levensdoelen zal je veel sneller de mooie kansen net naast het pad ook zien.

 

Boek 9: "Finding Ultra" van Rich Roll.
Ik ben er pas net in begonnen, dus ik weet nog niet of dit boek in het rijtje blijft, maar de eerste pagina's zijn veelbelovend.

Quote uit het voorwoord: "The mass of men lead lives of quiet desperation, and go to the grave with the song still in them."
Henry David Thoreau.

Ik ben geen extreme gezondheidsfreak, ook al denken sommige mensen daar anders over. En ik ben zeker geen sport god, ook al denken sommige mensen daar ook anders over. Maar het feit dat veel mensen me vertellen dat ze mijn avonturen extreem sportief vinden zegt meer over die persoon dan over mij. Bovenstaande quote zegt hetzelfde: we nemen genoegen met "ok" en niet met echt volledig gezond, mentaal, fysiek, betekenisvol leven, liefdevol leven en ons lied voluit zingen. Genoeg mensen die ik zie zijn in beroerde conditie als je de optelsom van al die gebieden maakt. Zo lijk ik misschien extreem sportief, maar ik ben dat bij lange na niet. Ik ben wel constant op zoek naar gezonder, betekenisvoller leven en dat is wat eigenlijk het verschil is tussen mij en veel andere mensen. Ik bedoel dit met liefde en niet met verwijt, als ik zeg dat ik het al die mensen die ik zie strugglen gun om uit die cyclus te komen van jezelf troosten met spullen, ongezond voedsel en loze media. Het is een manier om jezelf te verdoven voor de drukte om je heen en een manier om jezelf te verdoven voor wat je diep van binnen echt voelt en wilt bereiken. Als je je daar bewust van wordt wil je niet meer terug, zoals Rich Roll ook schrijft: "Het is een deur, maar jij moet er zelf door heen willen. En vanaf het moment dat je dat doet wil je niet anders meer."